Toasts die je minstens 1000 keer zult horen terwijl je in Georgië bent

De Georgische Supra behoort tot de top lokale tradities die door de overgrote meerderheid van de bevolking wordt gewaardeerd en bewonderd. Het vinden van een feest, diner of een bijeenkomst waar alcohol wordt gedronken zonder te toasten is onmogelijk en daarom beschouwt deze natie deze traditie als een kunstwerk. Het is goed gestructureerd en georganiseerd volgens honderdjarige tradities. De authenticiteit van Supra wordt bewezen met de toasts voorgesteld door ‘Tamada’ – de leider van elke vriendelijke bijeenkomst. De Tamada wordt als geweldig beschouwd als hij alle traditionele toasts op een nieuwe en interessante manier heeft gezegd, de gasten heeft vermaakt en natuurlijk zijn hoofd niet heeft verloren nadat alle alcohol is gedronken.

Eerste Toast

Als de tafel klaar is en de mensen het eerste glas gaan drinken, is het tijd om de eerste toast uit te brengen. Hoewel de Tamada degene is die iedereen naar zijn plaats leidt, is hij (en meestal is het “Hij”) niet degene die de eerste toast uitspreekt. Deze eer gaat naar het hoofd van het gastgezin. De gastheer selecteert de meest gerespecteerde persoon die dicht bij de familie staat en die de mogelijkheid heeft om het publiek enkele uren lang te vermaken. Dus de eerste toast is bedoeld voor de Tamada:

“Proost op de Tamada, zodat hij meer feesten kan leiden net zo mooi als deze!”

De Heer

De ongeschreven wetten van de traditie vertellen ons dat de eerste toast die door de Tamada wordt verteld, onze bewondering voor God uitdrukt:

“Prijs de Heer, zodat hij ons en ons land kan beschermen.”

En na dit kleine gebed volgt hij een toast op vrede en welvaart in onze harten, gezinnen en ons thuisland. Aan het begin van het feest, een toast op de reden voor de bijeenkomst wordt vermeld, spreekt iedereen zijn bewondering en respect voor elkaar uit.

Overleden

Bij elk feest komt een moment waarbij elke gast opstaat en een eerbetoon brengt aan de “verlorenen”. Wie zou niet bij dat zeer kostbare moment willen zijn:

“Ter nagedachtenis aan hen die ons hebben verlaten, mogen ze nooit gebrek aan kaarslicht hebben” en / of “mogen viooltjes en rozen groeien en gelukkig bloeien op hun graven!”

Leven

Het is een regel dat elke toast op overleden personen wordt gevolgd met de toast voor het leven en kinderen als symbool van de eeuwige cyclus van het leven. Tamada zegt: “we kunnen hier niet stoppen” en begint de toast voor de vreugde en het geluk dat elk kostbaar leven te bieden heeft. Dus de stemming wordt lichter door een luchtigere toast uit te brengen.

Ouders

Dat spreekt vanzelf, want zonder hen zou niemand van ons bestaan, zeker niet hier. Een toost op onze ouders is een must voor een Georgisch feest:

“Zegen al onze moeders en vaders, mogen ze gelukkig en gezond zijn, en als ze niet meer bij ons zijn, mogen ze rusten in vrede en leven hun herinneringen voort!”

Liefde

En nu volgt de toast op de liefde, die vaak wordt gevolgd door gedichten en woorden vol kleur en emotie, zij zorgen ervoor dat vele tranen worden vergoten. Op dit punt worden de liefde en de vele vormen ervan gezegend en geprezen. Soms als de spreker dronken is, kan deze toast doorgaan tot de volgende ochtend! Maar niet alleen dit …

De late gast

En natuurlijk komt er een tijd dat een nieuw gezicht aan de tafel wordt toegevoegd: “De late gast”. Zonder erbij na te denken krijgen ze een boete met uitgebreid drinken, maar hoeveel, is aan de Tamada. En dan een toast op degene die eigenlijk op tijd kwam.

De feesten duren enkele uren. Naast alle verplichte en traditionele toasts, biedt Tamada vele toasts die allemaal het resultaat zijn van zijn creativiteit. Op een gegeven moment zou hij zelfs andere leden van Supra kunnen vragen om een toast voor te stellen, waarbij ze de: “Alaverdi met jou” zeggen. En uiteindelijk, na uren en uren van drinken, zingen en al het andere, zijn de “sluitende” toasts gericht op de volgende bijeenkomst.

previousnext

Geen reacties

PLAATS EEN REACTIE