Ontdek Georgië

 

Georgië is een klein land met slechts 3,7 miljoen inwoners. Het ligt op het kruispunt van Europa en Azië, net tussen Rusland en Turkije. Georgië wordt omringd door het Kaukasusgebergte en de Zwarte Zee. Het grondgebied is iets minder dan 70.000 km2. Georgië heeft een gevarieerd landschap en een subtropische klimaatzone. Het betekent dat het westen van het land vochtig en heet is, terwijl het oosten meer droog is, maar de temperatuur is sterk afhankelijk van de hoogte. Laagland heeft een aantal regenwouden en moerassen, evenals een prachtige kustlijn. Tegelijkertijd is het een zeer bergachtig land met de hoogste toppen boven de 5.000 meter. Een dergelijke verscheidenheid aan microklimaten is de reden van de verbazingwekkende biodiversiteit en de vruchtbare grond om uitstekende wijn te produceren. Het afwisselend landschap en de klimaatzones maken het mogelijk om veel meer soorten druiven te produceren dan vrijwel ieder ander land ter wereld.Adembenemende natuur maakt Georgië tot een aantrekkelijke toeristische bestemming. Zonnebaden, skiën, wandelen, rivier safari – het is allemaal mogelijk op dit kleine stuk grond; De cultuur is beïnvloed door zowel Aziatische als Europese culturen. Dit is een vrij exotische mix die zeker de moeite waard is om te ervaren;

Het verhaal

Georgië is een van de oudste bewoonde gebieden ter wereld. Archeologen hebben stukjes menselijke botten gevonden die dateren van 1,8 miljoen jaar geleden in Dmanisi. Deze bewoners worden als de eerste mensen beschouwd, zowel in Europa als Azië. Voorouders van de moderne Georgische mens zijn hier al meer dan 15.000 jaar. Al in de 4e eeuw v.Chr. verscheen het eerste verenigde koninkrijk van Georgië met een vrij geavanceerde beschaving. Georgië is echter zelden een onafhankelijke staat geweest. Het was ongeveer 400 jaar lang onder invloed van het Romeinse Rijk, later 300 jaar achtereen onder Arabische invloed en vervolgens onder Russische invloed gedurende meer dan 200 jaar.

Het is verbazingwekkend hoe gastvrije Georgische families zijn, vooral in landelijke gebieden. Mensen zullen je in hun huizen laten, je voeden en slaap plaatsen aanbieden omdat ze geloven dat elke gast Gods boodschapper is. Zelfs minder religieuze burgers van dichte steden zijn trots op hun verwelkomende houding tegenover toeristen.

Heerlijke gerechten en traditionele wijn

De Georgische voedsel- en wijncultuur wordt het best waargenomen door middel van Supra – een traditioneel feest met een breed scala aan gerechten altijd vergezeld van grote hoeveelheden wijn, dat meerdere uren duurt. Supra is een zeer conservatief ritueel met enkele verplichte regels. Het wordt geleid door een hoofdpersoon – Tamada, die de toasts initieert. Tamada is meestal een gerespecteerde gast of een goede vriend van de gastheer. Supra gaat gepaard met de langste toasts die je ooit hebt gehoord, volksliederen en dansen.

Traditionele wijn is altijd aanwezig bij Supra

Ondanks de Sovjet invloed behield Georgië niet alleen zijn culturele authenticiteit, maar slaagde er ook in zich verder te ontwikkelen in de richting van moderne tendensen. Volksmuziek en dansen zijn van groot belang voor de lokale bevolking, maar Georgiërs, met name de burgers van Tbilisi, hebben een ongelooflijke cultuur van elektronische muziek ontwikkeld. Het geweldige nachtleven is het vermelden waard als het over Tbilisi gaat. Tbilisi is echter ook populair bij rockmuzikanten en jazzliefhebbers omdat er verschillende interessante jaarlijkse festivals worden gehouden.

Er zijn maar weinig landen in de wereld met een dergelijk ontwikkeld cultureel erfgoed. Georgiërs zijn trots op hun poëzie, schilderkunst, cinematografie, theater, opera, architectuur, ambacht maar bovenal op de volksliederen en -dansen. In 2001 erkende de UNESCO Georgische liederen als een meesterwerk van oraal immaterieel erfgoed.