banner
Qvevri methode

De wijnbouw en de viniculturele methodiek zijn rijk en divers in Georgië. Hier wordt wijn geproduceerd zowel op traditionele wijze als volgens de moderne ‘Europese’ technieken. Traditionele Georgische wijn is nauwelijks denkbaar zonder Qvevri. De Qvevri wijn is uniek om zijn rijke samenstelling, zijn kenmerkende bouquet en smaakstoffen, de voedingswaarde en de geneeskrachtige kwaliteiten.

De Qvevri is een vat van aardewerk dat wordt gebruikt voor het maken, verouderen en de opslag van wijn. Het vat is ingegraven in de grond, waarin de temperatuur constant blijft, wat garant staat voor de beste rijping. De basis van het technologisch proces bestaat uit het persen van de druiven, het gieten van de most en het toevoegen van de Ch’ach’a (druivenschillen, steeltjes en pitten) in een Qvevri. Het fermentatieproces ontwikkelt zich verder en het mengsel wordt dagelijks geroerd. Wanneer de gisting klaar is, wordt de Qvevri afgesloten en verzegeld voor een periode van 5-6 maanden.

Elke methode omvat alcoholische gisting met behulp van natuurlijke gisten, zonder toevoegingen. De Qvevri vergemakkelijkt het proces van fermentatie en veroudering van de mineralen die het grootste deel uitmaken van de samenstelling. Dit heeft een gunstige invloed op de smaak en de kwaliteit van de wijn.

Fundament van de culturele identiteit

De Georgische traditionele methode van wijnbereiding is een duidelijk voorbeeld van het belang van immaterieel erfgoed en van culturele identiteit. De wijnkelder wordt nog steeds beschouwd als de ‘heiligste’ plaats in huis. Traditioneel wordt een verzegelde Qvevri geopend voor geëerde gasten en families die de smaak van de unieke wijn respecteren.

In 2013, is deze unieke bereidingsmethode door de UNESCO toegevoegd aan de lijst van de immaterieel cultureel erfgoed